Artiklar

Potatis – denna älskade knöl


För de flesta svenskar är potatisen en självklar del av matlagningen och konsumtionen ligger på cirka 40 kilo per person och år. Här får du veta lite mer om potatisen, vilka som började odla den som basföda, när den första eftertraktade färskpotatisen drogs upp i Sverige förra året och vad forskarna hoppas på i framtiden.

Allt började med inkaindianerna
Det sägs att potatisen började odlas av sydamerikanska inkaindianer och att grödan var en bidragande orsak till folkets välstånd eftersom den gav mat till hela befolkningen. För inkaindianerna var potatisen så viktig att man bad till en särskild potatisgud. Till Europa kom potatisen först på 1600-talet men det dröjde innan man förstod att de både var goda och nyttiga, till en början hade man dem för blommornas skull.

Ingen sommar utan färskpotatis
I Sverige är färskpotatis och jordgubbar det somrigaste som finns och det brukar vara en stor nyhet när den första friodlade färskpotatisen dras upp, vilket oftast sker på skånska Bjärehalvön. Förra året drogs de första knölarna upp den 27 april – och såldes för 1500 kronor kilot! Undrar när det är dags för detta årets första färskpotatisar?

En ännu hälsosammare potatis
Eftersom vi äter så mycket potatis i Sverige så utgör potatisstärkelse en stor del av vårt energiintag. SLU-forskare inom växtförädling har utvecklat en ny potatis som innehåller en hälsosammare stärkelse. Om denna potatis med hög halt av så kallad resistent stärkelse skulle bli tillgänglig i framtiden, så menar forskarna att detta skulle kunna få positiva hälsoeffekter. Den resistenta stärkelsen fungerar som kostfibrer när den passerar kroppen och sänker glukosnivåer och insulinreaktioner. Den gynnar också tarmfloran och minskar kostens kaloriinnehåll. Om den hälsosammare potatisen hamnar på våra tallrikar i framtiden återstår att se!