Artiklar

Vikentomater har satt tomaten på delikatesskartan


Kunderna efterfrågar närodlade specialtomater. Cocktail-, plommon-, och pärltomater i alla de färger, former och smaker står högt i popularitet. Svårare, men roligare, för tomatodlarna att få fram. En av dessa odlare är skånska Vikentomater.

Hos Vikentomater i Viken utanför Höganäs finns det verkligen en tomat för alla smaker. Röda, gula, runda, avlånga, söta och syrliga. I år hade företaget mer än 100 sorter i sitt utbud, varav ett flertal av dessa var små specialtomater.

Gillas av gourmeter
Det var Mats Olofssons föräldrar som startade företaget 1964. När Mats tog över 1996 var det många som skakade på huvudet åt hans stora tomatplaner. De flesta menade att en tomat var en tomat, det var inte mycket mer med det. Men Mats bevisade motsatsen.
Vikentomater är inte som vilka tomater som helst. De är tomater som gillas av gourmetrestauranger och kändiskockar och som resulterat i ett flertal prestigefyllda priser för ägarna Mats och hans fru Susanne.

Plockas och packas för hand
Tomaterna odlas med största omsorg om miljön. Plantorna övervakas dygnet runt och plockas och packas för hand. Pollineringen sker med hjälp av humlor, vilket bidrar till bättre kvalitet, smak och miljö, och mot skadedjur används naturliga fiender i form av olika slags nyttodjur.

Proffskockar bjuds in till event
Tomaterna finns hos återförsäljarna som lösvikt eller ”to go” i mugg. Sedan ett par år tillbaka finns också gårdsbutik, café och ett gästkök dit proffskockar bjuds in för att laga mat inför publik, i anslutning till odlingen. Bland de som lagat mat på Vikentomater kan nämnas Tareq Taylor, Alexandra Zazzi och Paul Svensson.

Visste du detta om tomaten?
* Tomatens röda färg kommer från en av naturens mest kraftfulla antioxidanter, lykopen, som bland annat stärker vårt immunförsvar och har visat sig ha effekt på vissa cancerformer och hjärt-kärlsjukdomar. Ju rödare en tomat är, desto mer lykopen innehåller den. De mindre tomaterna innehåller mer än de större.
* Tomater är rika på vitaminerna A, C, E och B6.
* Är du känslig mot tomater? Testa de gula. Det är det röda färgämnet som brukar ge en allergisk reaktion.